Top 8 francize sci-fi – partea 1

Ce lipsea din lunga noastra lista de topuri era una a francizelor. Si pentru ca suntem fani ai genului scifi si nu ne e frica de invazii extraterestre, am inceput cu asta. E bine de stiut insa ca acest top, desi tine cont de popularitatea francizei nu se bazeaza exclusiv pe acest lucru, un rol important in acest clasament avandu-l deopotriva calitatea si longevitatea si de ce nu, si ramificatiile pe care un anume titlu a reusit sa si le adune si prin alte domenii cum ar fi jocurile, beletristica etc. Cam acestea ar fi si motivatia includerii unor francize sci-fi precum Battlestar Galactica sau resident Evil in acest articol.

 

 

8. Battlestar Galactica

 

Creator: Glen A. Larson

Debutul: 1978

Titluri de succes: Battlestar Galactica (1978), Galactica 1980, Battlestar Galactica (reimagined), Battlestar Galactica: The Resistance, Battlestar Galactica: The Plan, Battlestar Galactica: Razor, Caprica

 

La fel ca si in cazul francizei Terminator, BSG ne aduce in prim plan lupta dintre om si masina, o lupta care se poarta insa atat la nivel fizic cat si metafizic, ambele factiuni cautandu-si originile si spiritualitatea. Cu un story care depaseste granitele unui scifi clasic, franciza BSG intra in topul nostru nu atat pentru popularitate cat pentru calitatea narativa, complexitatea personajelor si a universului si capacitatea sa de a iesi din tipare si de a se extinde pe multe alte planuri, asa cum s-a intamplat de curand cu Caprica, un serial care nu cred ca mai are nimic in comun cu genul scifi in afara de universul BSG, pe fundatia caruia este construit.

Pentru cei care nu stiu, Battlestar Galactica este o franciza science fiction care a debutat pe micile ecrane in 1978 cu un show produs de Glen A. Larson. A urmat un serial sequel, o serie de adaptari beletristice, comicuri si jocuri video. Franciza a renascut in 2003 cu o miniserie care reinvia povestea clasica, miniserie care s-a transformat in serial regulat urmat de un prequel, Caprica, lansat in 2010.

Tot ceea ce inseamna Battlestar Galactica, atat productiile TV, filmele, cartile sau jocurile, pornesc de la aceleasi premize, cu exceptia serialului Caprica, care le precede: intr-o locatie indepartata in univers, un grup de colonii (12 la numar) migrate de pe planeta originara Kobol, sunt in razboi cu Cylonii, organisme cibernetice create anterior de oameni si care s-au razvratit. Un ultim atac devastator al “tinichelelor” distruge aproape complet cele 12 colonii, cei putini care supravietuiesc fiind limitati la o mica flota de nave spatiale condusa de Battlestar Galactica, cu ajutorul careia incearca sa supravietuiasca si pornesc in cautarea celei de-a 13-a colonii, Terra.

 

 

7. Resident Evil

 

Creator: Capcom – Shinji Mikami

Debutul: 1996 (primul joc din franciza)

Titluri de succes: Filme: Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Afterlife, Resident Evil Degeneration

 

Resident Evil, este o franciza scifi horror care s-a dezvoltat pe mai multe planuri, incepand cu jocurile de console sau PC si publicatiile si incheind cu seria de filme de succes lansate in ultimii ani.

Franciza Resident Evil a debutat ca si joc in 1996 pentru consolele Sony PlayStation iar mai tarziu pentru Sega Saturn. De atunci, seria de jocuri s-a vandut in mai bine de 40 de milioane de exemplare in toata lumea. Primul joc s-a bucurat de un succes remarcabil, care a dus la lansarea a inca doua sequeluri pentru playstation.

In 2002 franciza si-a facut debutul si in cinematografie, cu titlul Resident Evil. Imprumutand elemente din primele doua jocuri, filmul de cinema urmareste povestea eroinei amnezice Alice care incearca sa scape dintr-o cladire infestata cu zombie. Filmul a fost regizat de Paul W. S. Anderson si s-a bucurat de un succes asemanator jocurilor din care s-a inspirat, adunand un profit de peste 102 milioane de dolari in toata lumea.

Desi succesul la public nu este intotdeauna precedat sau urmat de acelasi succes si din partea criticilor de film, Resident Evil a adunat destui bani cat sa poata intretine inca alte 3 sequeluri: Resident Evil: Apocalypse (2004), Resident Evil: Extinction (2007) si Resident Evil: Afterlife (2010).

 

 

6. The Matrix

 

Creator: fratii Wachowski

Debutul: 1999

Titlurile trilogiei: The Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003), The Matrix Revolutions (2003)

 

Franciza The Matrix, lansata in 1999, reprezinta o piatra de hotar in istoria cinematografiei, o bariera pe care creatorii sai au depasit-o combinand efecte cinematice inedite preluate din diferite domenii cu un set de personaje bine conturate si o poveste care aduna la un loc elemente de filosofie, religie, subcultura IT si cyberpunk, totul intr-o lume scifi extrem de bine conturata si complexa dezvoltata pe parcursul a 3 filme sub forma unei trilogii.

Avem la dispozitie doua lumi: una reala si una aparenta, doua lumi paralele, una in care traim si una a adevarului. Neo, traieste in lumea aparenta fara sa cunoasca adevarul ascuns in spatele iluziei vietii. El este insa Alesul, cel care pare singurul om capabil de a se lupta pentru eliberarea umanitatii de sub imperiul iluziilor, de a invinge si demonta o data si pentru totdeauna sistemul opresiv care ii tine in ignoranta pe semenii sai.

 

 

5. Terminator

 

Creator: James Cameron

Debutul: 1980

Titluri de succes: The Terminator, Judgment Day, Rise of the Machines, Salvation, Terminator: The Sarah Connor Chronicles

 

Actiune contra cronometru, efecte speciale de ultima ora care impresioneaza chiar si in ziua de azi, sunt ingredientele unei povesti scifi complete care nu trebuie sa lipseasca din nicio colectie privata.

Primul film ne pune fata in fata cu o problema care a macinat omenirea in ultimele decade, odata cu progresul stiintelor si a tehnologiei. Este problema inteligentei artificiale si eventualitatea intoarcerii acesteia impotriva omului, creatorul ei. Este batalia finala dintre umanitate si Skynet, inteligenta artificiala care va trimite in trecut un organism cibernetic pentru a impedica nasterea viitorului lider al rezistentei oamenilor impotriva masinilor.

In cel de-al doilea film, povestea incepe la 10 ani de la evenimentele din primul episod, cand Sarah Connor a fost tinta unui terminator trimis din viitor. De aceasta data tinta este fiul sau, viitorul lider al rezistentei umane, iar terminatorul trimis sa il ucida este cu atat mai periculos. John va avea insa parte de un protector, trimis si el inapoi in timp pentru a-i salva viata.

Acest al doilea film s-a bucurat de un succes mult mai mare decat primul, determinand astfel lansarea a inca doua filme de cinema si un serial de televiziune, care insa a fost anulat dupa numai doua sezoane din lipsa de public tinta. In orice caz, franciza a supravietuit si reuseste sa adune la un loc un numar considerabil de fani chiar si acum, la 30 de ani de la lansare.

 

 

Du-te la Partea 2 a acestui top al francizelor sci-fi

You may also like...

2 Responses

  1. aprilie 9, 2010

    […] This post was mentioned on Twitter by Caesar Gabriel. Caesar Gabriel said: Top 8 francize sci-fi – partea 1 @http://tinyurl.com/yb5xznt […]

  2. mai 28, 2010

    […] Du-te la Partea 1 a acestui top al francizelor sci-fiArticole similareTop 8 filme de dragoste + bonusTop 7 – Actori celebri care au refuzat roluri celebreTop 8 citate celebre din filme celebreTop 8 Filme de vazut de Valentines DayTop 8 Filme cu Brad PittTop 8 Filme ale anului 2006Repo! The Genetic Opera (2008) Top 8MM […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *