Top 8 filme horror + Bonus

Alegerea noastra pentru cele mai bune filme horror

filme horror - the grudge

1. Ju-On (2002) – The Grudge (2002)

Regizor: Takashi Shimizu
Actori: Megumi Okina, Misaki Ito, Yui Ichikawa, Misa Uehara
Data lansarii: 25 ianuarie 2003 (Japonia)
Titlu romanesc: nu are

 

Karen este o studentă care venită în Japonia împreună cu prietenul ei, își găsește repede un job ca și asistent social. Este trimisă pentru început să țină locul unei infirmiere ce nu s-a mai prezentat la lucru ;i care avea grijă de o femeie în vârstă americană pe nume Emma. Bătrâna este catatonică, casa pare pustie. Nu este însă așa, 2 spirite răzbunătoare locuind aici, Kayako, o femeie ucisă brutal de către soțul ei și fiul său Toshio. Pe măsură ce oameni nevinovați mor, Karen trebuie să descopere secretul care se află în spatele ucigașilor supranaturali care bântuie casa și să-i oprească înainte de a fi prea târziu.

 

2. Hostel (2005)

Regizor: Eli Roth
Actori: Jay Hernandez, Derek Richardson, Eythor Gudjonsson
Data lansarii: 31 martie 2006 (România)
Titlu romanesc: Hostel – Căminul ororilor

 

Filmul lui Eli Roth, Hostel, poate fi numit cu siguranță drept unul dintre cele mai violente filme produse vreodată pentru marele ecran și pentru publicul larg. Un film care e atât de violent și de sângeros încât majoritatea privitorilor trec cu vederea povestea care se desfășoară pe parcursul lui, o poveste originală și bine conturată, peste media filmelor de groază care s-au produs și probabil se vor mai produce de acum încolo.
Hostel este o adevărată casă a morții ascunsă de ochii lumii undeva într-un sătuc din Slovacia, unde tineri turiști sunt răpiți și oferiți pe bani mulți unor amatori de senzații tari care să îi tortureze după bunul plac și în final să-i ucidă cu sânge rece.

 

3. Saw (2004)

Regizor: James Wan
Actori: Danny Glover, Leigh Whannell, Cary Elwes
Data lansarii: 18 februarie 2005 (România)
Titlu romanesc: Puzzle mortal

 

Franciza Saw s-a transformat practic în serial de Cinema, fiecare an aducând cu el un titlu nou. Majoritatea sequelurilor sunt doar niște filme de duzină, menite să adune banii din buzunarele amatorilor de filme horror și nu să îmbogățească cea de-a șaptea artă cu ceva nou. Nu la fel stau lucrurile în ceea ce privește primul titlu al seriei, Saw, unul dintre cele mai bune thrilleruri horror pe care le-am văzut în ultimii ani.
Povestea: Doi oameni se trezesc înlănțuiți într-o celulă și trebuie să afle cât mai repede unde sunt, de ce sunt acolo și cel ami important, cum să scape. Drumul spre ieșire este însă greu, un personaj misterios, Jigsaw, dându-le indicații prin intermediul unei păpuși. Indicațiile îi poartă pe rând de la încercare la alta, rezolvând puzzle-uri diverse, fiecare etapă testându-le voința de supraviețuire, urmările fiind cât se poate de oribile.

 

4. 28 Days Later (2002)

Regizor: Danny Boyle
Actori: Cillian Murphy, Christopher Eccleston, Naomie Harris
Data lansarii: 18 aprilie 2003 (România)
Titlu romanesc: După 28 de zile

 

28 Days Later alături de sequelul său 28 Weeks Later sunt două filme pe care le-am iubit imediat. Primul mai mult decât al doilea, fiind și cel mai bine realizat și cel care aduce cele mai multe elemente noi, în special în ceea ce privește povestea care se desfășoară aici. Mulți sunt de părere ca 28 Days Later este un film clasic cu zombie, alții spun că nu este așa. Contează mai puțin acest lucru, important fiind că filmul de față este unul dintre cele mai bune filme de groază pe care le-am văzut, chiar dacă la fel ca și în cazul lui Resident Evil, avem parte din plin și de elemente ale genului scifi.
Povestea din 28 days Later începe cu o echipă de eco-teroriști care fără să își dea seama aruncă în lume virusul RAGE, care transformă peste noapte populația Angliei în mașini de ucis fără prea multă minte dar însetate de sânge, creaturi similare celebrilor zombie de care aminteam mai sus.

 

5. Dawn Of The Dead (2004)

Regizor: Zack Snyder
Actori: Sarah Polley, Ving Rhames, Mekhi Phifer
Data lansarii: 11 iunie 2004 (România)
Titlu romanesc: Dimineața morții

 

Ne-am obișnuit cu toții să vedem remakeuri care parcă au devenit o modă în ultimii ani. De cele mai multe ori părăsim sălile de cinema dezamăgiți după asemenea filme, dorindu-ne să nu fi aruncat banii de bilet pe fereastră. Dawn Of the Dead este însă una dintre excepțiile de la regulă, Zach Snyders aducând un omagiu precursorului său George Romero, păstrând anumite elemente și reușind în același timp să-și transpună propria sa viziune, cu elemente noi de acțiune, noi personaje, conturându-și parcă propria sa poveste originală, independentă față de cea clasică. Dawn Of the Dead este un film care trebuie neaparat urmărit cu lumina aprinsă, un ”must see” în materie de filme horror cu zombie, un film plin de acțiune în care curg râuri de sânge și care ne dă fiori aproape pe toată durata sa. Povestea este bună, personajele sunt credibile, intr-un cuvânt: un film horror de nota zece.

 

6. The Ring (2002)

Regizor: Gore Verbinski
Actori: Naomi Watts, Daveigh Chase, Martin Henderson, Brian Cox
Data lansarii: 7 februarie 2003 (România)
Titlu romanesc: Avertizarea

 

Își mai amintește cineva de acest film? The Ring era pe buzele tuturor atunci când a fost lansat și așa ar trebui să fie și acum.
Rachel Keller este o jurnalistă care investigehază o legendă urbană care s-a format în jurul unei casete video ce se presupune că omoară pe oricine o urmărește, la 7 zile de la eveniment. Jurnalista este implicată direct, patru adolescenți murind în condiții suspecte, unul dintre aceștia fiind chiar nepoata sa. Dacă legenda se dovedește a fi adevărată, Rachel va porni o cursă contra cronometru pentru a-și salva viața, atât a ei cât și a fiului său.
Filmul The Ring, este și el un remake, având la bază unul dintre cele ami de succes filme japoneze.

 

7. Stephen King’s It (1990)

Regizor: Tommy Lee Wallace
Actori: Harry Anderson, Dennis Christopher, Richard Thomas, Tim Reid
Data lansarii: 1990 (SUA)
Titlu romanesc: IT

 

Deși nu este un film destinat marelui ecran, îmi aduc aminte de IT ca și de un film care mi-a marcat copilăria. O poveste deosebită care poartă semnătura inconfundabilă a lui Stephen King, maestrul horror-ului universal. Pot spune cu mâna pe inimă că începând cu acest film, oroarea de clowni m-a urmărit pe tot parcursul copilăriei și adolescenței și sunt sigur că, chiar și acum, la mai bine de 20 de ani de la lansarea acestui film, povestea ar da fiori și generațiilor mai tinere. Vă recomandăm să-l urmăriți cu luminile aprinse, în cameră, pe hol și în fața casei.

Creatura, nu este decât un spirit răuvoitor care se poate metamorfoza într-un clown, atrăgând astfel copiii și hrănindu-se din frica lor înainte de a-i ucide. Personajee principale sunt un grup de copii din anii 1960 care reușesc să-l învingă pe clownul demonic. Acesta reapare însă 30 de ani mai târziu, copii sunt adulți și au propriile lor familii dar se vor reuni pentru un scop comun: IT trebuie distrus odată și pentru totdeauna.

 

8. Resident Evil (2002)

Regizor: Paul W.S. Anderson
Actori: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Colin Salmon
Data lansarii: 25 octombrie 2002 (România)
Titlu romanesc: Resident Evil: Experiment fatal

 

Poveștile cu zombie au fascinat dintotdeauna. Și mai interesante devin ele atunci când se împletesc cu genul scifi și ies din categoria B pentru a face deliciul publicului pe Marele Ecran, cu distribuții premium și bugete pe măsură. Resident Evil este un astfel de film, și mă refer aici exclusiv la prima parte a seriei, ultima fiind cel puțin după părerea mea, un adevărat dezastru cinematografic care nu și-ar merita nici măcar celebra zmeură, un premiu prea mare pentru el.
Primul Resident Evil este deosebit, fiind în același timp inovator și construit pe baza unui story peste medie. Personajul principal este Alice, o femeie amnezică care incearca sa scape dintr-o cladire infestata cu zombie. Filmul a fost regizat de Paul W. S. Anderson si s-a bucurat de un succes asemanator jocurilor din care s-a inspirat, adunand un profit de peste 102 milioane de dolari in toata lumea.
Desi succesul la public nu este intotdeauna precedat sau urmat de acelasi succes si din partea criticilor de film, Resident Evil a adunat destui bani cat sa poata intretine inca alte 3 sequeluri: Resident Evil: Apocalypse (2004), Resident Evil: Extinction (2007) si Resident Evil: Afterlife (2010).

 

BONUS

X. The Texas Chainsaw Massacre (2003)

Regizor: Marcus Nispel
Actori: Jessica Biel, Jonathan Tucker, Andrew Bryniarski
Data lansarii: 25 martie 2005 (România)
Titlu romanesc: Masacrul din Texas

 

Cu greu m-am abținut să nu includ acest film în acest top al celor mai bune filme de groază. Și vă asigur că Texas Chainsaw Massacre ar fi stat la fel de bine pe oricare dintre locurile 1-8 prezentate aici, în locul oricărei alte pelicule.
Plimbându-se prin pădurile texane, un grup de 5 tineri primesc alături de ei o autostopistă traumatizată care se și sinucide în mașina lor, la scurt timp de la îmbarcare. Șocați de întâmplare, tinerii caută ajutor din partea localnicilor, situația lor devenind și mai disperată din momentul în care bat la ușa unei case izolate. Nu trece multă vreme până aflăm că rezidenții sunt o familie de psihopați criminali. Printre ei și Leatherface, un canibal desfigurat, mândru posesor al unei drujbe.

 

In cazul in care v-a placut acest top 8 filme horror, va invitam sa cititi si celelalte topuri pe care le oferim la aceasta categorie!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *