Top 8 filme de actiune din 2010

1. Inception (2010)

Regizor: Christopher Nolan
Actori: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page
Data lansarii: 30 iulie 2010 (România)
Titlu romanesc: Începutul

 

Christopher Nolan ne-a demonstrat deja – dacă mai avea ceva de demonstrat – că este unul dintre cei mai buni regizori, odată cu lansarea lui Dark Knight. La fel stau lucrurile si în ceea ce privește Inception, unul dintre cele mai bune filme de acțiune nu numai ale anului 2010 ci a întregii istorii cinematografice. Inception este un film inteligent și inovator. Începând cu cele mai mici detalii de regie, montaj, imagine etc. și încheind cu povestea și actingul actorilor, filmul este excepțional și se clasează fără mare efort primul în acest top al filmelor de acțiune din 2010.

Dom Cobb este un hoț profesionist, cel mai bun artist în periculoasa artă a extracției și a furtului de secrete valoroase direct din subconțtientul celor prădați, aflați în stare de somn, atunci când sunt cel mai vulnerabili. Abilitatea sa senzațională l-a făcut un jucător extrem de important în lumea spionajului corporatist dar în același timp un fugar internațional, meseria sa costându-l aproape totul. Acum însă, totul pare să se schimbe, fiindu-i oferită șansa iertării. Are o ultimă misiune, în urma căreia și-ar putea recupera viața dar cu o singură condiție: cea de a realiza un inception imposibil. Cobb trebuie de această dată nu să fure o idee din mintea cuiva ci tocmai pe dos, să o implanteze. Dacă va reuși, va fi crima percectă. Nici un plan nu e suficient de bine elaborat însă pentru a-i proteja echipa în fața unui inamic care le poate prezice fiecare mișcare. Un inamic pe care numai Cobb îl putea anticipa.

 

2. Kick Ass (2010)

Regizor: Matthew Vaughn
Actori: Aaron Johnson, Nicolas Cage, Chloe Moretz
Data lansarii: 22 aprilie 2010 (România)
Titlu romanesc: Kick Ass

 

Kick Ass este un film diferit din toate punctele de vedere: acțiunea se împletește cu comedia într-o parodie superbă a tot ceea ce înseamnă action-heroes. Personajele principale sunt în primul rând un adolescent pasionat de benzi desenate cu eroi care viseaza să devină și el un luptător al binelui și care își închipuie că tot ceea ce îi lipsește e puțin curaj, un costum cel puțin ciudat și câteva ore de antrenament. Pe de altă parte avem un duo format dintr-un cuplu tată-fică, antrenați bine și înarmați până în dinți care impulsionați de tânărul Kick Ass își vor pune și ei măștile pornind o luptă personală împotriva mafioților care le-au distrus viețile. Rezultatul? Un film plin de acțiune și umor care ne ține cu sufletul la gură de la un capăt la altul.

 

3. The A Team (2010)

Regizor: Joe Carnahan
Actori: Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley
Data lansarii: 11 iunie 2010 (România)
Titlu romanesc: Echipa de șoc

 

Regizorul care ne-a oferit în anii trecuți filme precum Smokin Aces sau Pride and Glory, Joe Carnahan s-a întors pe marile ecrane în 2010 cu un film de acțiune peste medie, un action-thriller cu ușoare influențe de comedie care îi reunește pe câțiva dintre cei mai buni actori ai momentului precum Liam Neeson, Bradley Cooper și Jessica Biel.
Personajele principale sunt o echipă de elită a armatei americane numită A-Team, echipă căreia însă i s-au înscenat fapte reprobabile. Pentru a-și curăța numele pătate, ei acceptă o misiune de recuperare a unor plăcuțe de imprimat bani.

 

4. Prince Of Persia: The Sands Of Time (2010)

Regizor: Mike Newell
Actori: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley
Data lansarii: 28 mai 2010 (România)
Titlu romanesc: Prințul Persiei: Nisipurile timpului

 

NU e chiar ușor să iei un joc de succes și să-l transpui cinematografic. Mulți au încercat, puțini au reușit. Mike Newell, care a regizat și unul din filmele Harry Potter, încearcă și el marea cu degetul cu acest film de aventuri și acțiune. În parte a reușit, oferindu-ne câteva zeci de minute de suspans. Eroul principal este tânărul prinț persan care, împreună cu o prințesă pornesc într-o aventură în urma căreia scopul lor este de a-l opri pe “nenea cel rău”, care amenință să distrugă lumea pentru propriile sale scopuri egoiste.

 

5. Iron Man 2 (2010)

Regizor: Jon Favreau
Actori: Robert Downey Jr, Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow
Data lansarii: 30 aprilie 2010 (România)
Titlu romanesc: Iron Man – Omul de oțel 2

 

Cei care gustă astfel de filme de actiune, cu supereroi, se pot bucura de acest sequel destul de reușit. O continuare care nu dezamăgește deloc. Avem parte de acțiune din plin, personaje negative suficiente. În plus, Ironman are parte și de un acolit, War Machine, care îl va ajuta să-l distrugă pe Ivan Vanko, un inventator care îi duplicase invenția și urmărea folosirea costumului în scopuri mai puțin altruiste.

 

6. The Losers (2010)

Regizor: Sylvain White
Actori: Idris Elba, Zoe Saldana, Jeffrey Dean Morgan
Data lansarii: 21 mai 2010 (România)
Titlu romanesc: The Losers

 

Filmul de față n-o fi cel mai bun film de acțiune al anului 2010 dar nici departe nu e. Are însă parte de toate ingredientele necesare: o echipă de actori care se descurcă perfect în rolurile lor, acțiune și violență din plin și, unde e cazul, și puțin umor.
The Losers este un film similar lui A-Team, personajele principale cunoscând ce înseamnă trădarea înainte de se ridica din propria cenușă și a gusta din dulcele vin al răzbunării.

O echipă de elită a forțelor speciale este trimisă în Bolivia într-o misiune de anihilare. Din păcate pentru ei sunt trădați, ei înșiși devenind ținte. Presupuși morți, ei vor porni în propria lor misiune de deconspirare a trădătorului, sarcina principală fiind cea de a-l opri pe nu-prea-bunul Max, înainte ca acesta să arunce lumea într-un nou război mondial high-tech.

 

7. Green Zone (2010)

Regizor: Paul Greengrass
Actori: Matt Damon, Jason Isaacs, Greg Kinnear
Data lansarii: 12 martie 2010 (SUA)
Titlu romanesc: Zona Verde

 

Regizorul Paul Greengrass face din nou echipă cu Matt Damon, nu într-un nou sequel Bourne ci într-un nou film de acțiune de sine stătător, Green Zone.
Un film care are la bază evenimentele recente din Irak. Deși începe mai greu, filmul va avea un final apoteotic, eroul principal demascând erorile americanilor în adunarea informațiilor folosite pentru pornirea unui război de anihilare a unor arme de distrugere în masă care nu existau.

 

8. The Other Guys (2010)

Regizor: Adam McKay
Actori: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Derek Jeter
Data lansarii: 6 august 2010 (SUA)
Titlu romanesc: Agenții de rezervă

 

The Other Guys este o altă comedie de acțiune care merită menționată în acest top al filmelor action din 2010. Personajele principale sunt doi polițiști, condamnați să completeze formulare în departamentul “Other Guys”. Urmează o serie de întâmplări și situații amuzante, cei doi încercând din răsputeri să se facă remarcați și astfel să câștige respectul polițiștilor mai importanți din secție.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *