Top 8 filme cu dinozauri

1. Jurassic Park (1993)

Regizor: Steven Spielberg
Actori: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L Jackson
Data lansarii: 11 iunie 1993 (SUA)
Titlu romanesc: Jurassic Park

 

Jurassic Park este adaptarea pentru Marele Ecran a romanului lui Michael Chrichton, povestea unui parc natural al cărui vedete sunt dinozauri adevărați realizați prin clonare dupa ce în prealabil s-a reușit prelevarea unor mostre viabile de ADN din țânțarii prinși în chihlimbar. John Hammond, proprietarul parcului, invită pentru un preview al locației 2 specialiști în paleontologie și un matematician, alături de avocatul care va face evaluarea finală financiară pentru a observa la fața locului “minunea”. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată după ce în urma unei pene de curent și a unui sabotaj software animalele scapă din captivitate dând astfel startul unei curse pentru supraviețuire a tuturor celor implicați în proiect și nu numai.

Un film care merită văzut, probabil cel mai renumit film cu dinozauri și pe bună dreptate, cel mai bun. O piatră de hotar în ceea ce privește filmele care se folosesc de animații CGI și unul dintre cele mai bune filme ale lui Spielberg, măcar prin prisma încaăarilor de care a beneficiat de-a lungul timpului.

 


2. Dinosaur (2000)

Regizori: Eric Leighton, Ralph Zondag
Actori: D.B. Sweeney, Julianna Margulies, Samuel E. Wright
Data lansarii: 19 mai 2000 (SUA)
Titlu romanesc: Dinosaur

 

Povestea și călătoria unui iguanodon pe nume Aladar, crescut de către un clan de lemuri și care-și găsește în final semenii. Din cer plouă cu meteoriți, resursele de apă sunt pe sfârșite iar dinozaurii își părăsesc arealurile obișnuite în căutarea unor refugii care să-i adăpostească de urgia care s-a abătut asupra pământului. Destinația lor este o vale frumoasă și paradisiacă, drumul însă plin de obstacole și primejdii, Aladar reușind pe parcurs să-și facă și câțiva dușmani extrem de periculoși.
Dinosaur este o poveste animată extrem de reușită care nu trebuie să lipsească din colecția privată atât a celor mici cât și a adulților.

 

3. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009)

Regizori: Carlos Saldanha, Mike Thurmeier
Actori: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary
Data lansarii: 3 iulie 2009 (România)
Titlu romanesc: Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor

 

Îi regăsim pe Manny, Sid, Diego și Ellie într-un nou film animat, cel de-al treilea din seria Ice Age. De această dată, aventurile lor ne vor purta într-o lume dispărută cu mult timp în urmă, o lume încă dominata de celebrele și ferocele reptile gigantice care odată erau stăpânele pământului: dinozaurii.
După evenimentele din “Ice Age: The Meltdown”, viața s-a schimbat drastic pentru Manny și gașca sa de prieteni: Scrat își continuă vânătoarea mult iubitei și râvnitei ghinde, între timp întâlnind și o potențială parteneră, pe Scratte. Manny și Ellie au devenit și ei un cuplu, așteaptă un urmaș, ceea ce îl face pe Manny și mai nervos, încercând să facă lucrurile perfecte pentru familia sa. Sid visează și el la o familie dar, în loc să-și caute soție el fură un ou de dinozaur care îl va purta în schimb într-o lume pierdută în subteran, o lume încă dominată de marile reptile. Rămâne în sarcina prietenilor lui să îl salveze și să îl readucă la suprafață viu și nevătămat.

 

4. Godzilla (1998)

Regizor: Roland Emmerich
Actori: Jean Reno, Matthew Broderick, Chris Ellis
Data lansarii: 28 august 1998 (România)
Titlu romanesc: Godzilla

 

În urma testelor nucleare franceze din Pacificul de Sud, o ciudată creatură își face apariția în zona Canalului Panama. Omul de știință Niko Tatopolous este chemat pentru a investiga la fața locului animalul, o șopârlă iradiată creată aparent de exploziile atomice. Godzilla, se îndreaptă însă către nord, ajungând până în Manhattan, New York. Forțele combinate ale armatei și poliției par insufieciente pentru a opri șopârla uriașă care își face de cap prin oraș, stârnind teroare printre cetățenii îngroziți.

 

5. The Land Before Time (1988)

Regizor: Don Bluth
Actori: Helen Shaver, Pat Hingle, Gabriel Damon, Judith Barsi
Data lansarii: 18 noiembrie 1988 (SUA))
Titlu romanesc: Tărâmul uitat de timp

 

Pentru că nu putem să-i discriminăm pe cei mici, acest top vă propune și o animație dedicată lor, The Land Before Time. Un film superb care urmărește aventurile unui grup de pui de dinozauri aflați în căutarea unei legendare văi, o oază în deșert unde vegetarienii pasc liniștiți, la adăpost de ferocele reptile carnivore precum Tiranozaurii. Eroul principal este Littlefoot, un pui de brontozaur orfan, care-si pierdu-se părinții într-un cutremur. Bănuiesc că nu mai trebuie să vă spun că, deși filmul este recomandat copiilor, adulții îl pot savura cu la fel de multă plăcere. Ca o dovadă în plus, dacă mai e nevoie de așa ceva, amintim că animația a avut parte de 12 continuări, franciza incluzând și un serial de televiziune. Mai mult, producătorii executivi sunt doi dintre cei mai importanți oameni de film de la Hollywood, Steven Spielberg și George Lucas.

 

6. The Lost World: Jurassic Park (1997)

Regizor: Steven Spielberg
Actori: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite
Data lansarii: 26 septembrie 1997 (România)
Titlu romanesc: Lumea Dispărută: Jurassic Park

 

Evenimentele se petrec la scurt timp după cele din primul film a seriei. După ce un grup nevinovat de turiști este atacat din senin de mici pradători (raptori) pe o insulă aparent nepopulată, aflăm că responsabilii cu Parcul Jurassic nu s-a rezumat la o singură locație, insula de față fiind Situl B, un colț de lume în care reptilele au fost lăsate să se înmulțească și să cutreiere în voie. John Hammond trimite aici un mic grup de oameni care să studieze dinozaurii, printre ei fiind și Ian Malcolm, matematicianul care vizitase deja și primul parc. Bătrânul și-a pierdut însă controlul asupra companiei care trimite de asemenea un alt grup de vânători care să captureze reptilele în alte scopuri decât cele naturaliste. Bineînțeles că minunata plimbare prin parc se transformă repede într-o luptă pentru supraviețuire, grupul lui Malcolm fiind prins la mijloc.

 

7. Jurassic Park 3 (2001)

Regizor: Joe Johnston
Actori: Sam Neill, William H. Macy, Tea Leoni
Data lansarii: 7 septembrie 2001 (România)
Titlu romanesc: Jurassic Park III

 

Dorind să găsească dovezi clare asupra inteligenței velociraptorilor, teorie ce-i aparține, renumitul paleontolog Dr. Alan Grant îi însoțește pe Pau Kirby, un bogat aventurier și soția sa într-o călătorie aeriană deasupra insulei Sorna. O insulă care în episoadele trecute era cunoscută drept Situl B, care între timp a fost acaparată complet de dinozauri și care atrage în permanență curioși dornici de aventuri și de infuzii excesive de adrenalină. În urma unui accident, grupul ajunge pe insulă, unde vor descoperi creaturi inedite a căror existență nu fusese dezvaluită de către InGen. Mai mult, Dr. Grant va avea ocazia de a-și testa pe propria piele teoriile dezvoltate în ani și ani de cercetare asiduă.

 

8. The Land that Time Forgot (1975)

Regizor: Kevin Connor
Actori: Doug McClure, John McEnery, Susan Penhaligon
Data lansarii: 1975 (SUA)
Titlu romanesc: (nu are)

 

Ne referim aici la versiunea originală a filmului, cea care a fost lansată în 1975 și nu la remakeul absolut grotesc din 2009. Scenariul filmului este o adaptare după un roman de Edgar Rice Burrows care ne spune povestea unui submarin din vremea primului război mondial care ajunge pe insula Caprona unde cei de la bord vor descoperi o lume în care dinozaurii și neandertalienii trăiesc împreună, uitați de timp. Muți consideră acest film mult mai bun decât cele mai recente povești cu dinozauri dar, pe măsură ce timpul trece, vă va fi tot mai greu să acceptați efectele speciale învechite sau tehnologia de filmare din anii 1970. Oricum, daca sunteți fani ai genului, merită să încercați.

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *