The Machinist/El maquinista (2004)

the-machinistGenul: Mister, Thriller
Regia: Brad Anderson
Scenariul: Scott Kosar
Data lansarii: Noiembrie 2004 (Europa)
Titlu alternativ: (Masinistul)

Desi se vede de la o posta ca bugetul filmului a cam fost alocat doar pentru cooptarea lui Bale in distributie, The Machinist miroase de la o posta a film european. Nu ca n-am avea incredere in cinematografia americana dar, din cand in cand, parca ne pica bine cate o pelicula mai cu stil.

Si The Machinist este un film care merita vazut, cu toate ca scenariul pare oarecum superficial, cursul evenimentelor fiind cat se poate de usor de intuit inca de la primele cadre. Ne bucuram insa de prestatia lui Bale si de eficacitatea sa in a transpune personajul cat se poate de realist, chit ca a avut de suferit pentru aceasta, slabind vreo 30 de kilograme pe putin.

Masinistul este deopotriva eroul pozitiv si negativ, o imbinare pe care cu greu o mai putem observa la filmele americane unde distinctia este aproape universala. El este omul banal, pe rand print si cersetor, criminalul cuprins de remuscari si caitul care isi cauta izbavirea renuntand la sine, treptat, pana la uitare. El joaca un rol dublu, cel al infractorului si al calaului, o sursa de inspiratie pentru cei care inca mai cauta esenta umanitatii. Omul este angoasa. Si masinistul este omul.

Distributia:

Christian Bale … Trevor Reznik
Jennifer Jason Leigh … Stevie
Aitana Sanchez-Gijon … Marie
John Sharian … Ivan
Michael Ironside … Miller
Larry Gilliard … Jackson
Reg E. Cathey … Jones

[rating:90/100]

Trailer:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *