The Day The Earth Stood Still (2008)

earthstoodstillGenul: Drama, SciFi, Thriller
Regia: Scott Derrickson
Scenariul: David Scarpa
Data lansarii: 12 Decembrie 2008 (Romania)
Titlu alternativ: Ziua in care Pamantul se opri

Da, stim: suntem o rasa eminamente distrugatoare si razboinica, capabila, ce-i drept, de compasiune, dar numai in situatii extreme. Fara sa ne propunem am reusit sa ducem planeta pe marginea prapastiei, o distrugem cu felul nostru de a fi dar trecem cu vederea acest lucru. Avem nevoie un impuls care sa ne aduca cu picioarele pe Pamant inainte de a fi prea tarziu. Suntem oare in masura sa ascultam?

Ziua in care… este in primul rand un film despre aroganta. Aroganta americanilor care sunt in stare sa se bata cu morile de vant doar pentru a demonstra ca ei sunt cei mai tari si, chiar si atunci cand nu au nicio sansa, refuza sa asculte de vocea ratiunii. O aroganta care ar putea costa intreg Pamantul (si aluzia nu e facuta degeaba in acest film).
Pe de alta parte, vedem un film in care natura umana este pusa la zid doar pentru a fi reabilitata mai tarziu, un film care insa pune in cumpana felul in care se manifesta ea si impactul pe care il are asupra mediului. Recunosc, finalul nu ne aduce nimic nou, intrebarea pusa la inceput ramane: suntem sau nu atat de rai?

Ma asteptam la mai mult de la acest film. Nu de alta dar, distributia este peste medie, povestea este buna, plotul la fel. Klaatu, un extraterestru interpretat de Keanu Reeves, soseste pe Pamant pentru a lasa un ultim mesaj: Indreptati-va sau muriti. Ca reprezentant al raselor dominante din Univers, el este trimis pentru o ultima incercare. Potrivit lui, Planeta nu e a oamenilor (si aici are dreptate), e tuturor, in conditiile in care sunt putine planete in univers care sa suporte viata inteligenta, oamenii fiind cat se poate de infimi cand vine vorba de salvarea acesteia. “Va distrugeti, spune el, si distrugeti si Pamantul. Daca rasa umana piere, Pamantul supravietuieste”.

Bun, cam asta e ideea. Planul e deja in desfasurare, umanitatea are zilele numarate. Si atunci, ne intrebam, ce cauta Klaatu pe Pamant? De ce e atat de sceptic in ceea ce priveste posibilitatea salvarii daca tot a batut atata drum pana aici? Si cum se poate schimba el complet in urma unui singur act de compasiune? La aceste intrebari am cam ramas cu ochii in soare, finalul fiind de asteptat de la un film american desi, parca prindea mai bine o lectie adevarata in care umanitatea sa nu se mai salveze in ultima clipa.

Distributia:

Keanu Reeves – Klaatu
Jennifer Connelly – Dr. Helen Benson
Kathy Bates – SecDef Regina Jackson
Jaden Smith – Jacob Benson
John Cleese – Professor Barnhardt
Jon Hamm – Michael Granier

[rating:45/100]

Trailer:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *