The Dark Knight (2008)

dark_knightGenul: Actiune, Crima, Thriller, Fantastic
Regia: Christopher Nolan
Scenariul: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Data lansarii: 25 iulie 2008 (Romania)
Titlu alternativ: Cavalerul negru

Desi vine cam tarziu, review-ul Cavalerului Negru nu avea cum sa lipseasca de pe un blog dedicat filmelor. N-o fi acesta cel mai bun film al anului 2008 dar nici departe nu este, beneficiaza de o distributie de 6 stele iar interpretarea lui Heath este una dintre cele mai reusite pentru un personaj negativ dintr-un astfel de film, pseudo-fantastic si, chiar daca a plecat dintre noi mai repede decat era natural, rolul de Joker face din el un actor mare. Sau invers?

Cu toate ca avem parte de o poveste in care domina figura unui super-erou, The Dark Knight este un film care in aceeasi masura contrazice aceasta imagine, scotand in evidenta in primul rand puterea oamenilor simpli, cei care pot deveni eroi si care pentru aceasta au de pierdut totul nu numai vremea, precum un burghez fitos care poate iesi basma curata din orice (Bruce).

Astfel de oameni sunt Harvery Dent si James Gordon, un procuror si un politist care desi au toata viata inainte si-o risca pentru a scapa orasul de mafia care il mananca precum o tumoare canceroasa. Cu toate ca se vor alia cu Batman, ei vor fi cei care in final vor culege laurii, chiar daca intre timp Harvey trece de partea raului si incepe sa ucida in stanga si in dreapta. Felul in care acesta se lupta pana la un moment dat cu propriul sau destin este remarcabil pentru un om obisnuit sa umble in costume scumpe.

Pe de alta parte, apare figura Jokerului, personajul negativ dus la desavarsire de Heath, intr-o interpretare care o depaseste ani lumina pe cea a lui Jack Nicholson pe care l-am uitat deja demult. Spre deosebire de mafia locala, acest tip de infractor pare cel mai periculos, profilul sau apropiindu-se oarecum de cel al psihopatilor criminali in serie: nu il intereseaza banii ba chiar le da foc, dezvolta o obsesie pentru un anume personaj pozitiv, Batman si, aici apar diferentele, nu actioneaza conform unor planuri minutioase dinainte stabilite, isi dezvolta jocurile sale aparent haotice desi odata infaptuite ele par cat de cat logice.

Obsesia lui pentru Batman il va face sa greseasca dar ceea ce il va duce cu adevarat la pieire va fi incapacitatea sa de a percepe o tipologie umana altfel decat a sa. Jocul sau din final de-a psihologul si cobaiul este ratat 100%, singura consolare cu care ramane fiind racolarea lui Dent.

Va recomand acest film chiar daca nu agreati acest stil si va asigur ca nu veti regreta.

Distributia:

Christian Bale … Bruce Wayne / Batman
Heath Ledger … The Joker
Aaron Eckhart … Harvey Dent / Two-Face
Michael Caine … Alfred Pennyworth
Maggie Gyllenhaal … Rachel Dawes
Gary Oldman … James Gordon
Morgan Freeman … Lucius Fox
Monique Curnen … Det. Anna Ramirez
Nestor Carbonell … Mayor Anthony Garcia

[rating:85/100]

Trailer:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *