Inside Out (2015)

Bucuria, Tristeţea, Mânia, Frica. Sunt cele mai importante patru sentimente care ne guvernează viaţa de zi cu zi. Copilărim. creştem şi ne maturizăm, îmbătrânim alături de ele, modelându-ne în permanenţă personalitatea. Cum ar fi dacă toate aceste sentimente ar fi personificate? Cum ar arăta ele şi cum s-ar comporta în relaţie una cu alta? Ei bine, urmărind animaţia Inside Out (Întors pe dos) veţi avea ocazia să aflaţi răspunsul la aceste întrebări.

Îmi amintesc una dintre cele mai interesante  incursiuni cinematografice pe care le-am făcut în lumea anatomiei. S-a întâmplat cu mult timp în urmă, prin intermediul filmului Osmosis Jones. O poveste fascinantă şi educativă care ar putea fi proiectată în fiecare şcoală din ţară înainte de a începe cu adevărat predarea biologiei. Inside Out (Întors pe dos) ne poartă de asemenea într-o călătorie similară, una mai degrabă psihologică însă, pornind de la sentimentele primare şi navigând încetul cu încetul înspre lumea fascinantă a creierului, gândirii, memoriei, a conştientului, subconştientului şi inconştientului. Pornim în viaţă ghidaţi de bucurie, creștem şi evoluăm alaturi de ea dar descoperim pe parcurs că şi tristeţea poate fi salvatoare, că fiecare sentiment îşi are locul său în universul psihicului uman, ca un pilon de susţinere al unui plafon de altfel foarte fragil.

Personajele principale sunt umane şi ne-umane în același timp. Povestea începe în momentul în care Riley, o tânără din Minessotta se mută împreună cu părinții săi departe de locurile natale, tocmai în San Francisco. În centrul atenţiei se află nu ea, ci sentimentele ei primare, Bucuria, Tristețea, Mânia și Frica. În urma unor accidente nefericite, Bucuria şi Tristeţea pierd contactul cu centrul de comandă iar filmul urmăreşte peripeţiile lor pe drumul lung şi anevoios care le poartă înapoi către casă. Descoperim cu acaestă ocazie ce înseamnă fiecare sentiment, cum se comportă omul atunci când este dominat de unul sau de altul, ce se întâmplă atunci când Bucuria dispare sau cât de importantă este Tristețea atunci când trebuie să reconstruim de la zero.

Inside Out (Întors pe dos) e un film educativ pe care îl recomand însă şi adulţilor, mulţi dintre noi având încă multe de învăţat despre universul vast al psihologiei. În mod special însă, dacă aveţi copii sau sunteţi cadre didactice, cumpăraţi filmul pe DVD sau Bluray atât ca material didactic cât şi pentru colecţia proprie din care nu ar trebui să lipsească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *