Cashback (2006)

Puţine comedii romantice ies din clişeele care le fac să fie atat de atractive pentru publicul general. Ei bine, Cashback reuşeşte să iasă din tipare din toate punctele de vedere, oferindu-ne o experienţă cât se poate de suprarealistă din toate punctele de vedere. În mare măsură, filmul de faţă este un exerciţiu de creaţie, un eseu cinematografic care chiar dacă nu se transformă într-un film de excepţie, atrage prin unicitatea sa.

Povestea din Cashback este cât se poate de simplistă.Un tânăr se îndrăgosteşte, se desparte de iubita sa, suferă după care se îndrăgosteşte din nou. Personajul principal, e tânăr student la arte, care se zbate între două lumi, cea reală în care trebuie să treacă peste o desprţire dureroasă şi cea imaginară, care îi oferă un cu totul alt statut, unul demiurgic. Revenirea la realitate este de fiecare dată bruscă chiar dacă uneori cele două lumi se suprapun. Premizele sunt însă cât se poate de lumeşti, la fel şi concluzia. iar finalul, ei bine, finalul este singurul care ne readuce pe noi privitorii cu picioarele pe pământ, oferindu-ne exact ceea ce ne aşteptam de la un film romantic: eroul rămâne cu fata şi are parte de reuşite pe toate planurile existenţei sale de altfel cât se poate de banale.

Mare atenţie însă, în special celor care apreciază filmele romantice clasice. Cashback e un film extrem de agresiv din punct de vedere sexual, cu multă nuditate, de multe ori gratuită, nuditate frontala, totală, fără perdea. Sunt însă imagini care fac parte atât din lumea reală cât şi din imaginarul unui tânăr, începând cu pubertatea şi încheind cu post-adolescenţa, vârsta de la care porneşte povestea. Comedia e bine înfiptă şi ea în poveste, la fel şi partea dramatică. Dacă reuşeşti să ignori nuditatea ori să o priveşti ca pe ceva normal, natural, Casback te poate delecta, pe alocuri chiar fermeca, într-o zi ploioasă de toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *