Amen. (2002)

Desi am in fata un film bun spre foarte bun, povestea pare oarecum scoasa din povestile cu zane si printi calare pe maiestri cai albi. La fel ca in Schindler’s List, avem nevoie de un (1, unu, one) german nazi care sa rascumpere intregul popor si sa ne arate ca atrocitatile din lagarele de exterminare au si oripilat prin Deutschland nu doar au incantat. Pai fratilor, daca e sa ii numaram, cu siguranta au fost milioane, nu avem nevoie de un singur print care sa lupte cu zmeii. Distinctia e prea concreta si din pacate Gavras o face cu nepasare, alocand un singur loc pentru bine si cateva zeci de milioane pentru Zmeu.

Da, pe Papa il doare in partea dorsala, la fel si pe cardinalii sai, doar evreii i-au facut felul lui JC, pe americani nici acolo, japonezii fiind sperietoarea nr.1 si totusi, Gerstein asta e cam singur in umanitatea sa. Singurul european care refuza sa creada ca femeile si copiii merita sa moara in aburi de Zyklon B. Mister Gavras… nu e chiar asa. Aaaa, il ajuta un amarat de popa al carui cuvant valoreaza cat basina lui Ilici… nimic nou sub soare. Un plus de dramatism…

Dar, sa revenim la film. Si Amen este un Film, chiar daca am inceput cu critica. Un film de razboi in care razboiul lipseste cu desavarsire, si care ne prezinta dedesubturile urat mirositoare a blitzkriegului german. Personajul principal, Gerstein, un specialist in dezinfectii si deratizari, se vede pus in situatia deloc placuta de a distribui Zyklon in lagarele de exterminare. Desi oripilat de ceea ce se intampla si pus pe fapte mari, incercarile sale de a stabili dialoguri pozitive cu reprezentanti ai Aliatilor sau chiar cu Vaticanul, se lovesc de zidul infailibil si de nepatruns al Politicului, Rabdarii si Nepasarii. 3 ingrediente care contribuie din plin la ciorba de minoritari pe care germanii s-au apucat s-o fiarba in Polonia.

In fine, mesajul de la sfarsit: Raportul lui Gerstein a ajutat la autentificarea crimelor, neamtul a fost reabilitat 20 de ani mai tarziu. 20 de ani? Dupa ce omul s-a chinuit 2 ore de film sa demaste masacrele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *