Heath Ledger

heath_ledger

Nume complet: Heath Andrew Ledger
Nacut la: 4 Aprilie 1979, Perth, Western Australia, Australia
Moare la: 22 Ianuarie 2008, Manhattan, New York City, New York, USA (supradoza “accidentala” de medicamente)

Descriere:
Heath se naste la 4 aprilie 1979 in Perth, Australia. La doar 17 ani se decide impreuna cu un prieten sa-si faca bagajele si sa se mute in Sidney, taramul fagaduintei dupa cum credeau ei, mai ales pentru tinerii aspiranti la meseria de actor. Cu doar 69 de centi in buzunar, Heath se va chinui sa-si gaseasca rostul in marele oras, primind in scurt timp si primul rol intr-un film cu buget redus insa, un rol secundar in Blackrock. Urmeaza auditia pentru serialul Sweat, unde primeste repede un rol. Serialul este insa anulat la scurt timp.
Au urmat o serie de aparitii in filme fara orizont dupa care actorul se muta in SUA in cautarea adevaratei provocari in domeniu. Nu-si gaseste un rol pe masura nici aici pana in 1999 cand, un regizor australian, Gregor Jordan il va distribui intr-un rol principal in Two Hands (1999) un rol pe care il va intepreta remarcabil, asigurandu-si prezenta in acelasi an si in 10 Things I Hate About You (1999). Dezamagit de felul in care era perceput in urma acestor filme, accepta in 2000 un rol intr-o drama de razboi The Patriot.
Ceea ce a urmat a fost o perioada destul de ciudata in care Heath acepta orice rol doar pentru a se feri de stereotipii si de includerea sa intr-un anumit gen.
Succesul vine abia in 2005 cu rolul din Brokeback Mountain pentru care a si fost nominalizat la OSCAR si BAFTA. Din pacate Oscarul il va primi doar post-mortem, pentru impresionanta interpretare a maleficului Joker din Dark Knight.
Moare la 22 ianuarie 2008 in apartamentul sau din Manhattan. Alaturi de el, o cutie de somnifere care mai tarziu s-au dovedit ca fiind cele care i-au cauzat moartea prematura.

Curiozitati:
– A fost distribuit in rolul principal in filmul lui Oliver Stone Alexander (2004) inainte ca rolul sa fie preluat de Colin Farrell.
– Are origini irlandeze si scotiene.
– Primul actor non-american care a interpretat rolul lui Joker.
– Primul rol l-a jucat la 10 ani la un teatru local unde l-a interpretat pe “Peter Pan”.
– Primul actor care castiga un Osacr pentru interpretarea unui personaj adaptat din benzile desenate.

Cele mai importante filme/seriale in care a jucat:
The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)
The Dark Knight (2008)
Casanova (2005)
Brokeback Mountain (2005)
The Brothers Grimm (2005)
A Knight’s Tale (2001)
The Patriot (2000)
10 Things I Hate About You (1999)
Paws (1997)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *