Battlestar Galactica 2004-2009

bsg1Inca un serial bun care ajunge la final, nu insa inainte de a-i fi sunat ceasul de vreo cateva ori. Un serial insa care a desavarsit genul scifi, cel putin in televiziune si care alaturi de Stargate, au insemnat cele mai importante repere ale genului din ultimii ani, dand nastere la adevarate fenomene culturale,si adunand milioane de fani in toata lumea, nu neaparat adepti ai stiintifico-fantastic-ului. “Cum a reusit Battlestar Galactica acest lucru? Ce l-a facut sa reuseasca acolo unde altii au dat gres?”, sunt intrebari la care veti gasi singuri raspunsurile daca va incumetati sa urmariti acest serial.

 

 

Primul sezon a debutat cu un pilot in care ne familiarizam cu personajele, istoria lor, istoria celor 13 colonii, aflam despre cyloni si creatorii lor, despre razboiul care se incheie cu anihilarea rasei umane din care ramane o flota de supravietuitori. Povestea incepe odata cu ziua fatidica, ziua in care “copiii” omenirii se reintorc printre creatorii lor doar pentru a-si sustine superioritatea si pentru a-i nimici odata si pentru totdeauna. Battlestar Galactica este o nava amiral care se pregateste pentru un ultim zbor, un eveniment la care participa o serie de oficialitati printre care si Capitanul Adama, cel care va conduce mai tarziu flota catre salvarea numita Pamant, un personaj care iese in evidenta inca de la inceput, poate si datorita interpretarii de exceptie de care da dovada actorul James Olmos. Pe masura ce episoadele se succed vom patrunde tot mai adanc atat in istoria conflictului oameni-masini cat si in mintea celor doua parti opozante pentru ca intr-un final sa lasam la o parte diferentele pentru a imparti personajele in buni si rai.

personajele

 

Personajele:

 

Amiralul William Adama

adama_1152Desi aparent perimat, cu un picior in groapa, Adama se trezeste de la o zi la alta in imposibilitatea de a mai primi pensia pentru care a muncit atatia ani. Treptat, el devine centrul acestui serial, punctul de reper al luptei impotriva cylonilor, mintea lucida care va conduce omenirea catre pamantul fagaduintei. Cu toata opozitia din partea navelor civile, el va dovedi ca militarii isi au si ei rolul lor bine definit si obligatoriu intr-o societate amenintata permanent de un vrajmas mult mai puternic si mai bine organizat. Luptator inversunat insa, el va fi primul care va accepta cyloni la bordul navei sale ba chiar in pozitii cheie, o dovada in plus ca soldatii sunt mai degraba oameni decat politicieni.

 

Laura Roslin

roslin_1152Laura devine presedinte prin voia sortii, fiind ultima membra a conducerii politice ramasa in viata. Isi va lua rolul in serios, facand aproape o religie din rolul pe care il va avea in salvarea omenirii si gasirea celei de-a 13-a colonii de pe Pamant. Nu va ceva in fata cancerului decat la sfarsit, cand omenirea va incepe sa-si piarda speranta, ratacind prin univers. Oarecum, ea isi asuma un rol de Moise, incercand sa isi duca poporul pe taramul fagaduintei. Spre deosebire de personajul biblic, ea ajunge sa isi vada visul implinit inainte de a-si da ultimul duh alaturi de Adama.

 

Kara “Starbuck” Thrace

starbuck_1152Desi creat pentru un barbat, rolul ajunge sa fie jucat de o femeie care, pe masura ce episoadele se succed, va deveni unul dintre cele mai antipatice personaje. Personal, am renuntat de cel putin 10 ori la BSG din cauza ei pentru a ma reintoarce insa cu speranta ca Starbuck va muri. Cand la un moment dat acest lucru se intampla, brusc, serialul prinde viata din nou. Din pacate si Starbuck care, nici pana la sfarsit nu vom afla ce naiba este. Cylon sigur nu.

 

Lee “Apollo” Adama

apollo_1152Lee este fiul perfect. Urmeaza aceeasi cale ca tatal sau, ba mai mult il si depaseste pe acesta in aptitudini fiind numit la un moment dat chiar comandant pe nava Pegasus. Meserie care se vede bine, nu-i prieste si din care singurul lucru cu care se alege e o burta sanatoasa marca Adama. Mai tarziu, isi va “trada” tatal alegand calea politicii o cale insa care se va dovedi mult mai grea decat cea a armelor dar care, cel putin la sfarsit, ii va aduce satisfactia de a fi fost unul dintre cei care au salvat omenirea, el fiind si idiotul care propune renuntarea la tehnologie si reintoarcerea la natura. De la pilot la hippiot nu e cale lunga. Doar 4 sezoane.

 

Dr. Gaius Baltar

baltar_1152Un bou prin excelenta, Gaius este insa si mintea luminata de care omenirea are nevoie acum mai mult ca oricand. Las dar inteligent si cu un instinct de conservare aproape impecabil, Gaius traieste in lumea lui alaturi de viziunea lui Caprica (Number six). Un personaj fascinant si intr-o continua transformare care joaca cate un rol diferit in fiecare sezon desi personalitatea si felul lui de a fi raman aceleasi. Va uimi audienta la sfarsit cand va alege sa faca parte din ultima expeditie a Galacticii, o misiune aparent sinucigasa dar care se putea incheia cu salvarea omenirii. Acesta pare si singurul si cel mai important act de non-egoism pe care il putea face un personaj atat de complex incat nu poate fi rezumat in cateva randuri.

 

Number Six/ Caprica

six_1152Desi la primul rol adevarat, Helfer se descurca de minune, personajul interpretat de ea fiind unul dintre cele mai importante din serial. Atasamentul ei fata de oameni este evident chiar daca rolul ei de la inceput a fost cel de a ii nimici si nu a ezitat deloc in aceasta privinta. Il salveaza insa pe Gaius, cel care fara sa vrea a ajutat-o sa distruga omenirea. Ii va impregna pe parcurs si lui Gaius cate ceva din obsesia ei pentru religie si pentru Dumnezeu transformandu-l treptat intr-un fel de Maestru Spiritual pentru femeile cu LTP.

 

Sharon “Athena” Agathon

sharon_1152Desi cylon, Adama are incredere in ea si o ridica la grad de ofiter, o trimite in misiuni speciale etc. Practic, ea va deschide calea acceptarii pentru ceilalti cyloni, in special pentru grupul celor cinci pe care flota ii va primi alaturi de ei in ultimul sezon al serialului. Este mama Herei si sotia lui Agathon. Nu toate modelele Sharon sunt insa atat de demne de incredere, o versiune mai timpurie a acesteia, Boomer, va fi prima care il va trada amiral impuscandu-l, se va alia cu dusmnanii omenirii iar la sfarsit, ea va fi cea care o va rapi pe Hera predand-o acestora pentru disectie. Nu va muri insa ca personaj negativ, un ultim gest uman salvand-o de la uitare.

 

Colonelul Saul Tigh

cast_1152Prietenul cel mai bun al amiralului Adama, Tigh este departe de imaginea eroului perfect. Isi stapaneste cu greutate emotiile, este un betivan inrait si nu stie sa-si tina oamenii in frau. Cu toate acestea Adama il pastreaza langa el, are incredere in el si prietenia lor va continua chiar si atunci cand se descopera ascendenta de tinichea a colonelului. Unul dintre ultimii 5 (care de fapt vom afla ca sunt primii 5), Saul va fi cel mai uman si mai non-cylon dintre cyloni.

 

Chief Galen Tyrol

Tyrol lucreaza de la 18 ani ca si mecanic pe navele umane si este prins de “ziua judecatii” pe Galactica. Fiind cel mai inalt in grad dintre mesterii prezenti la data respectiva pe nava, el va ramane si conducatorul lor, de aici si numele de Chief (sef). Se remarca prin darzenie si putere de lupta, mai ales in timpul ocupatie Cylon din vremea presedentiei lui Gaius. Adevaratul soc va veni insa odata cu dezvaluirea identitatii sale adevarate ca cylon, parte din cei 5 care vor salva omenirea. Un personaj extrem de complex si conflictual care se zbate mereu sa-si infraneze pornirile si instinctele. Desi nu-si iubea sotia nu ezita sa o ucida pe criminala acesteia, imediat dupa aflarea adevarului. Mai mult, chiar, nu-si va respinge copilul nici dupa ce va afla ca nu este tatal natural.

 

Lt. Felix Gaeta

Un personaj la fel de conflictual precumcele prezentate mai sus, un personaj care va evolua treptat de la tipul inocent de la inceput la criminalul razvratit din timpul loviturii de stat pe care o pune la cale in sezonul 4. Desi aparent intentiile sale sunt cat se poate de bune, stim si noi cum folosesc ele la pavarea drumului catre iad.

 

Distributia:

Edward James Olmos … Admiral William Adama
Mary McDonnell … President Laura Roslin
Jamie Bamber … Captain Lee ‘Apollo’ Adama
James Callis … Dr. Gaius Baltar
Tricia Helfer … Number Six
Grace Park … Lt. Sharon ‘Boomer’ Valerii
Katee Sackhoff … Captain Kara ‘Starbuck’ Thrace
Michael Hogan … Colonel Saul Tigh
Aaron Douglas … Chief Galen Tyrol
Tahmoh Penikett … Captain Karl ‘Helo’ Agathon
Alessandro Juliani … Lt. Felix Gaeta
Kandyse McClure … Officer Anastasia Dualla
Nicki Clyne … Crewman Specialist Cally Henderson
Michael Trucco … Samuel Anders

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *