Avatar (2009)

avatarGenul: Actiune, Aventura, Scifi, Thriller
Regia: James Cameron
Scenariul: James Cameron
Data lansarii: 18 decembrie 2009 (USA)
Titlu alternativ: (nu are)

Sigourney Weaver, un icon al filmelor Scifi dupa cele patru roluri din seria Alien se intoarce pe marile ecrane in 2009, tot intr-un film scifi, regizat de Cameron, care la un moment dat parea iesit complet din peisaj dupa ce ne-a inecat in lacrimi de Caprio cu Titanic.

De aceasta data vom merge 200 de ani in viitor, unde Jake, un veteran de razboi ajunge pe planeta Pandora impreuna cu alti pamanteni. Planeta este locuita de o rasa umanoida numita Na’vi care nu-i intampina nicidecum cu paine si sare pe turistii lor nepoftiti astfel ca Jake si prietenii sai invadatori vor avea de luptat din greu pentru a-si face loc pe neospitaliera planeta. Are insa timp destul cat sa se indragosteasca de o localnica, Neytiri.

 

REVIEW:

 

Nu voi starui mult in analiza unui film care pur si simplu nu are nimic de analizat. Da, avem parte de o lume fantastica bine realizata dar, scuzati-ma, Disney faceau asta cu de 10 ori mai putini bani si fara “geniul” lui Cameron care de la Terminator incoace a reusit sa adune oscaruri doar pe spatele unor filme de dragoste rasuflate. Asta este si Avatar, o poveste de dragoste de nivel mic spre mediu, ceva in genul celor din animatiile Disney, de obicei ercomandate copiilor pana la 12 ani. Un film plin de clisee si superfluitati, de un realism sub limita de jos a acceptabilului. Cum spuneam, nimic impresionant in afara de efectele speciale si decorurile de desene animate.

Personajele principale sunt si ele niste clisee umblatoare iar de dragostea “interzisa” credeti-ma, m-am cam saturat dupa primele 300.000 de filme care dezbat aceasta tema. Si analogia amuzanta ce circula pe internet in urma cu cateva saptamani, cea cu Pocahontas nu e deloc o simpla analogie. Povestea e aceeasi, indienii sunt aceiasi, oamenii albi si cuceritori sunt aceiasi. Sunt destule similaritati in cultura Navi cu cea a amerindienilor, la fel cum asemanatoare este si atitudinea americanilor fata de ei, o atitudine pe care au mai etalat-o si in vremea formarii statelor unite, cand si-au batut joc de bastinasi.

Da, Avatar poate fi un film bun de vazut cu familia intr-o seara geroasa de iarna, la gura sobei, cand imaginatia isi da drumul. Nu-l recomand avizilor de Scifi si nici iubitorilor de drame. Doar copiilor de 10 ani care inca vad sau pot vedea lumea in roz, care accepta un happyend absurd numai de dragul happyendului.

 

BTW, daca sunteti inspirati de sursele de inspiratie ale lui Cameron, The Fan va da raspunsul.

 

Distributia:

Sam Worthington … Jake Sully
Sigourney Weaver … Dr. Grace Augustine
Michelle Rodriguez … Trudy Chacon
Zoe Saldana … Neytiri
Giovanni Ribisi … Selfridge

[rating:20/100]

Trailer:


1 Response

  1. iunie 1, 2010

    […] Avatar Avatar […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *